Astronomski Magazin

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Sunčev sistem Meteori Geminidi blješteće „zvijezde padalice“

Geminidi blješteće „zvijezde padalice“

El. pošta Štampa PDF

Naša planeta početkom i sredinom decembra prolazi kroz oblak međuplanetarne materije bogat sitnim česticama plina i prašine kojeg nazivamo Geminidi. To za posljedicu ima iznimno povećani broj vidljivih zvijezda padalica (meteora) tijekom noći. Njihova brojnost raste od prvih dana prosinca da bi maksimum brojnosti meteora nastupio u noći 13 i 14. prosinca.

geminid_vatrena-kugla
Sjajni meteor iz grupacije Geminid

Tijekom maksimuma aktivnosti, a naročito pred jutarnje sate, moguće je vidjeti čak i do stotinu sjajnih i sporih meteora kako blještavo paraju noćno nebo.

Meteori, sjajni svjetleći tragovi na našem noćnom nebu („zvijezde padalice“) predstavljaju malene čestice međuplanetarne materije koje pri koliziji s atmosferom naše planete, ulaze u nju a zbog ionizacije dolazi do pojave svjetlećih tragova – meteora.

Radi se o meteorskom potoku Geminidi koji je aktivan od 06. do 19. prosinca. Meteori iz grupacije Geminida, prividno izlaze (radijant) iz zviježđa Gemini (Blizanci), po kojemu su i dobili ime. Smatra se da je "roditeljsko tijelo" ovog meteorskog potoka objekt oznake 3200 Phaeton.

Meteori se mogu pojaviti bilo gdje na nebu i za vidjeti ih dovoljno je otići izvan dosega javne rasvjete, na čim tamnije prostore, sačekati nekoliko minuta da se oči priviknu na tamu, a nebeska mehanika napraviti će ostalo.

Sve se to odvija iznad naših glava na visinama od 80-140km i pri brzini od 35km/s . Veće čestice ponekada ne uspiju potpuno izgorjeti u atmosferi pa dijelovi mogu dospjeti i do Zemlje i u tom slučaju kažemo da je na planetu pao meteorit

Za opažanja meteora nije potrebna nikakva oprema, dovoljno je samo malo dobre volje, toplija odjeća i pogled ka zvijezdama. Imate li priliku, otiđite noću, a posebice u noći maksimuma aktivnosti Geminida izvan gradova i priuštite si istinski zvjezdani igrokaz pod vedrim nebom sa stotinama zvijezda padalica. Ukoliko ste jako „zimogrozni“ ostanite u autu, uključite grijanje, udobno se posjednite i umjesto naporne noćne vožnje uživajte u pogledu na zvjezdani ekran vjetrobranskog stakla.

 

 

Our valuable member Marino Tumpić has been with us since sreda, 26 novembar 2008.

Show Other Articles Of This Author

Add comment


Security code
Refresh


Astronomski magazin

 Još o meteorima
U starom AM postoje interesantni članaci o METEORIMA